De geneeskrachtige werking van asperges

Kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid

  • Vitamines en mineralen: een goede bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
  • Het in asperges voorkomende aminozuur asparagine stimuleert de nierfunctie. Verder heeft de stof asparagine een gunstige uitwerking op leverstoornissen, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk.
  • Asperges werken bloedzuiverend, het stimuleert de bloedvorming en zuurstofverzorging.
  • Dankzij zijn vezelrijkdom bevordert de asperge de darmwerking. De pectines en het plantenslijm houden het water vast en regelen op die manier de darmtransit, terwijl de celluloses in de stengel de transit versnellen.
    Asperges zijn dan ook een zeer zachte remedie tegen constipatie, omdat ze het darmslijmvlies niet irriteren.
  • Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Dit effect wordt versterkt als je het kookwater NIET weggooit maar afgekoeld opdrinkt.
  • Asperges bevatten weinig calorie├źn en passen dus, zoals de meeste groenten, in afslankprogramma’s. Het activeert de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten. Eet asperges in combinatie met vitamine C-rijke vruchten. Dat helpt nog meer bij de vetverbranding.
  • Asperges bevatten vitamine A, C, E en foliumzuren die zorgen voor een mooie huid en versterking van het immuniteitssysteem.

Wetenschappers houden zich ook bezig met onderzoek naar de inhoudstoffen van asperge en de toepassing daarvan in voedingsproducten. Zo wordt in Spanje onderzoek gedaan naar suikers in groenten waaronder asperge. Fructooligosacchariden (FOS) zijn suikers die in gewassen voorkomen zoals ui, cichorei, knoflook en asperge. Deze suikers hebben bepaalde interessante eigenschappen. Zoals een lage zoetheid intensiteit, calorievrij, niet tandbedervend en worden beschouwd als een oplosbaar voedingsvezel. Deze suikers hebben verder belangrijke gunstige fysiologische effecten zoals een lage carcinogeniteit (minder kankerverwekkend), een prebiotisch effect, verbeterde absorptie van mineralen en een lager cholesterolgehalte in het bloed. Tegenwoordig worden FOS toenemend toegepast in voedingsproducten en zuigelingenvoeding vanwege de gunstige effecten op de stoelgang en het verminderen van constipatie.

nieuws

Start seizoen 2024

Wij zijn geopend vanaf donderdag 11 april 2024. Welkom!

lees meer