Asperges bewaren & schillen

De echte liefhebbers eten ze natuurlijk vers. Kort na de oogst, na minimaal 6 uur in het water te zijn ondergedompeld, zijn asperges van Baokelse d’Ekker het lekkerst. Maar een paar dagen of langer bewaren kan ook. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek of zak (groene asperges liever niet vochtig) en leg deze daarna in de groentelade van uw koelkast. Verse asperges zijn op deze manier een paar dagen houdbaar. De perfect geschilde asperges worden direct verpakt in een schaaltje afgedekt met een speciale folie die ervoor zorgt dat de asperges minstens 5 dagen houdbaar blijven in de koelkast zonder geur-, kleur- of smaakverlies! Maar waarom zou u nog een week wachten met het nuttigen van deze smaakvolle asperges van Baokelse d’Ekker?

Wilt u de asperges langer bewaren, dan kunt u ze ook invriezen: Schil de asperges zorgvuldig. Na het wassen en drogen verpakt u de rauwe asperges (dus niet eerst koken) in bijv. een plastic diepvrieszakje en vervolgens de vriezer in. Natuurlijk kunt u de asperges ook bij ons laten schillen en verpakken. U hoeft ze thuis dan alleen nog maar in de vriezer te plaatsen, bovendien zijn de schaaltjes gemakkelijk te stapelen. De asperge is in de vriezer 4 tot 6 maanden houdbaar. Om deze te bereiden legt u de nog bevroren asperges direct in het kokende water.

 

Asperges schillen

Het schillen van asperges dient zorgvuldig te gebeuren. Het schillen kost wel wat extra tijd en vereist enige handigheid, maar u weet zeker dat het goed gaat als u de volgende richtlijnen aanhoudt:

  • was de asperges zorgvuldig
  • zet ze bij voorkeur een half uur in koud water, dan gaat schillen makkelijker
  • schil de asperges met een dunschiller of een speciale aspergeschiller
  • schil vanaf 2 cm onder de kop naar het uiteinde
  • schil twee keer geheel rond, dakpansgewijs, zorg dat je niets overslaat.
  • snij van het uiteinde 1-2 cm af, bij verse asperges is dat niet persé nodig.
  • leg de asperges tot de bereiding opnieuw in het koude water of bewaar ze in een vershouddoos.

Nog makkelijker, laat de asperges bij ons schillen, scheelt je een hoop werk en ben je nog sneller aan het genieten!

De schillen en de ondereinden kunt u het best bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergesoep.

Groene asperge

Van de groene asperge hoeft u alleen de dikkere sorteringen (AA, A en B) te schillen. Leg de asperges 30 minuten in koud water voordat u gaat schillen en schil vervolgens alleen het violette gedeelte aan de onderkant (circa 6 cm). Voor de rest kunt u de instructie zoals hierboven beschreven aanhouden.

nieuws

Laatste verkoopdag 2024: zaterdag 22 juni.

Zaterdag 22 juni is ons seizoenswinkeltje voor de laatste dag geopend. Bedankt...

lees meer