Over asperges

De Aspergeplant

De aspergeplant is een meerjarige wortelstok. De uitlopers (scheuten) van deze wortelstok zijn de asperges, als deze niet worden geoogst, groeien er planten uit met loof. De asperges blijven zolang ze ondergronds groeien wit van kleur.
Pas nadat ze boven het bodemoppervlak uitgegroeid zijn kleuren deze groen. Omdat asperge een meerjarig gewas is, worden in de herfst alle voedingsstoffen in de wortel opgeslagen. Het loof van de aspergeplant wordt dan geel en sterft af.

Door middel van veredeling worden verschillende aspergerassen ontwikkeld, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen. De zaden van de geselecteerde rassen worden uitgezaaid en de wortels uit deze zaden gerooid. Door de teler worden deze wortels in het voorjaar uitgeplant in geulen. Gedurende het eerste levensjaar van deze plant kan er nog niet geoogst worden. Pas het 4e levensjaar van de plant is deze volledig productierijp. De productieperiode loopt dan door tot de plant 8 á 9 jaar oud is, pas daarna wordt de plant afgestoten.

In het voorjaar worden de zo karakteristieke heuveltjes opgeploegd. Deze ‘bedden’ zijn aangedrukte grond waarin de asperges een paar maanden kunnen groeien, voordat ze met hun kopje boven de aarde uitkomen. Tegenwoordig wordt er plastic folie of tunnels over de aspergebedden gelegd om de teelt te vervroegen. Zodra de grond en de plant door de vroege voorjaarszon voldoende opgewarmd is beginnen de scheuten naar de oppervlakte te groeien. Nog voordat de scheut door de zon kan verkleuren wordt deze handmatig uitgegraven en op voldoende lengte afgestoken en is de witte asperge geoogst. Dit herhaalt zich tot Sint Jan, 24 juni. De scheuten die zich dan nog ontwikkelen groeien door om de wortelstok van nieuwe energie te voorzien.

Om een beeld te krijgen van het groeiproces van zaadje tot asperge, bekijk daarvoor deze videoclip:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030623_asperges02

Om een beeld te krijgen van de oogst, bekijk daarvoor deze videoclip:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030623_asperges01

Smaak

Het belangrijkste aspect van de aspergeteelt is het uitkiezen van de juiste grondsoort in combinatie met de lekkerste aspergerassen. De aspergeplant zal zeer diep wortelen en het zuivere grondwater vanuit de bodem onttrekken. De grond moet daarom niet te dicht zijn. De Baokelse d’Ekker leent zich hier uitermate goed voor.

De scheuten moeten zonder weerstand naar het oppervlak kunnen groeien. Om deze redenen is de structuur van de grond erg belangrijk. Het grondwater moet van uiterst goede kwaliteit zijn aangezien de asperge voor 95 procent uit water bestaat. Er worden geen dierlijke meststoffen toegepast omdat deze uiteindelijk invloed hebben op de smaak.

Verder wordt de smaak en kwaliteit van de asperges beïnvloedt door de weersgesteldheid tijdens de oogstperiode.

Wat de asperge van Baokelse d‘Ekker zo bijzonder maakt is de volle smaak en zachte structuur hetgeen te danken is aan het selecteren van de percelen, rassen en de verzorging van het gewas. Asperges van Baokelse d’Ekker zijn een echt streekproduct, waarbij de eigenschappen van de streek de unieke en lekkere smaak geven.

nieuws

Laatste verkoopdag 2024: zaterdag 22 juni.

Zaterdag 22 juni is ons seizoenswinkeltje voor de laatste dag geopend. Bedankt...

lees meer